Sektioner/Arbetsgrupper »

PA – Processautomation »
FA - Fastighetsautomation | PA – Processautomation | IA - Industriautomation

Vad är processautomation?


Hem
Sök
Om oss
About us
Bli medlem nu!
Nyheter
Medlemmar
Sektioner/Arbetsgrupper
Affärsvillkor
Lagar & regler
Kalendarium
Medlemsinterna sidor
Länkar
Pressmaterial
Samarbeten
Kontakt
Webbkarta

Vad är processautomation?


Processautomation handlar om att med hjälp av datorteknik och specialutvecklad programvara hjälpa kraftverk och industrier att driva sina anläggningar och fabriker mer effektivt och säkert. Det kan vara massa och pappersindustri, stål- eller gruvindustri för att nämna några exempel.


Bakgrund och teknik
Utan processautomation måste driftsoperatörerna manuellt övervaka produktionen och produktkvaliteten för att bestämma vilka inställningar på utrustningen som ger bästa drift. Underhåll måste också utföras enligt förutbestämda intervall. Det innebär i regel en ineffektiv och osäker drift.

Processautomation förenklar detta med hjälp av sensorer monterade på tusentals platser i anläggningen. Sensorerna samlar in data om temperaturer, tryck, flöden med mera. Informationen lagras och analyseras i en dator där varje enskild maskin övervakas via skärmar i flera strategiskt utplacerade kontrollrum eller via ett centralt kontrollrum för hela fabriken, där även storbildskärm kan förekomma för större överblick.

Driftsinställningarna justeras sedan automatiskt för att uppnå bästa möjliga produktionsförhållanden. Operatörer övervakar processautomationssystemet och justerar manuellt vid behov.

Processautomation och energieffektivitet
Företag vill att deras anläggningar ska prestera högsta möjliga kvalitet till lägsta möjliga produktionskostnader. Inom många industrier, däribland olja, gas och petrokemi, kan energikostnaderna uppgå till så mycket som 30 till 50 procent av de totala produktionskostnaderna.

I avancerade automationssystem använder datorprogrammet mätningar inte bara för att visa hur fabriken arbetar för tillfället men också för att simulera olika driftsituationer och finna den optimala strategin för fabriken. En speciell egenskap i datorprogrammet är dess förmåga att ”lära” och förutse händelseutvecklingar och därmed bidra till snabbare omställning vid förändrade förutsättningar.

Automationssystemet styr utrustningen så att den presterar optimalt med minsta möjliga energiförbrukning. De ser också till att produktionen håller hög, jämn kvalitet så att energi inte slösas på att göra om enheter som visar sig blivit felaktiga. Systemet kan även förutse när underhåll behöver göras, vilket minskar antalet driftstopp för rutinkontroller. 

Det kan t ex handla om att optimering och kontroller för att minska utsläppen av växthusgaser och andra giftiga föroreningar.

Processautomation innebär effektivisering och konkurrensfördelar inom många tillämpningsområden!

 
FA-företag deltar som utställare vid Nordbygg 2018
Läs mer »


PA/IA-företag deltar som utställare vid itf Automationsdagar 2018
Läs mer »